Chochla 2017

Odbywający się podczas Dni Pszczyny Festiwal Pszczyńskich Maszketów to prawdziwe święto kuchni ziemi pszczyńskiej. Zespoły uczestniczące w konkursie, m.in. koła gospodyń wiejskich, mają do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami danie. W tym roku była to potrawa z sandacza.

W jubileuszowej, X edycji festiwalu, najlepsi okazali się „Folkowianie” z Grzawy. To oni z rąk burmistrza Pszczyny, Dariusza Skrobola, otrzymali zwycięski laur - chochlę.
Jednocześnie po raz pierwszy zorganizowano konkurs o tytuł pszczyńskiego „ein TOPf CHEFA, zbliżony formułą do popularnych programów telewizyjnych TOP CHEF i MASTERCHEF. Jego laureatką została Anna Konus z Brennej.
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 14 (11 października 2019r.)

Archiwum numerów

  • Numer 13, 20 września 2019r.
  • Numer 12, 29 sierpnia 2019r.
  • Numer 11, 31 lipca 2019r.
  • Numer 10, 11 lipca 2019r.
  • Numer 9, 13 czerwca 2019r.
  • Numer 8, 23 maja 2019r.
więcej