Chochla 2017

Odbywający się podczas Dni Pszczyny Festiwal Pszczyńskich Maszketów to prawdziwe święto kuchni ziemi pszczyńskiej. Zespoły uczestniczące w konkursie, m.in. koła gospodyń wiejskich, mają do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami danie. W tym roku była to potrawa z sandacza.

W jubileuszowej, X edycji festiwalu, najlepsi okazali się „Folkowianie” z Grzawy. To oni z rąk burmistrza Pszczyny, Dariusza Skrobola, otrzymali zwycięski laur - chochlę.
Jednocześnie po raz pierwszy zorganizowano konkurs o tytuł pszczyńskiego „ein TOPf CHEFA, zbliżony formułą do popularnych programów telewizyjnych TOP CHEF i MASTERCHEF. Jego laureatką została Anna Konus z Brennej.
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 5 (29 maja 2024r.)

Archiwum numerów

  • Numer 4, 24 kwietnia 2024r.
  • Numer 3, 27 marca 2024r.
  • Numer 2, 21 lutego 2024r.
  • Numer 1, 24 stycznia 2024r.
  • Numer 12, 13 grudnia 2023r.
  • Numer 11, 22 listopada 2023r.
więcej