Pierwsze miody

Uwielbiany czy krytykowany miód od zarania dziejów był dla ludzi przedmiotem zainteresowania. Pierwsze potwierdzone takie informacje pochodzą sprzed 12 tys. lat z malowideł naskalnych. Także w XXI wieku nie ustąpiła fascynacja, której ulegają zarówno naukowcy, jak i laicy.

Czerwiec jest miesiącem, w którym w naszym regionie większość pszczelarzy jest już po pierwszym miodobraniu. Wybrane, towarowe, jak przywykło się o nich mówić, pożytki w tym czasie to rzepak i przekwitająca już akacja. Najpopularniejszy miód w naszym kraju. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. Miód rzepakowy bardzo rzadko spotyka się w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany, aby na powrót posiadał postać płynną, wiele traci. W przeciwieństwie do innych odmian miodu, miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nie przestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji wierzchniej warstwy miodu. Miód rzepakowy jest bardzo słodki o jasnych barwach, od białej aż po kremową. W postaci płynnej ma kolor słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy.
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 1 (15 stycznia 2025r.)

Archiwum numerów

  • Numer 11, 11 grudnia 2024r.
  • Numer 10, 6 listopada 2024r.
  • Numer 9, 2 października 2024r.
  • Numer 8, 4 września 2024r.
  • Numer 7, 7 sierpnia 2024r.
  • Numer 6, 26 czerwca 2024r.
więcej