Fantazje miodowe

Żniwem konkursu „Miodowe przysmaki” odbytego 10 czerwca w pszczyńskim skansenie stał się między innymi zbiór wyjątkowych przepisów kulinarnych potraw na bazie produktów pszczelich. Uczestników festynu pszczelarskiego, którzy mieli możliwość degustacji pysznych dań, z pewnością nie trzeba już przekonywać. Dla wszystkich jednak prezentujemy wybrane przepisy na potrawy z udziałem miodów. Na pewno warto je przygotować samemu, zaprosić znajomych i posmakować. Życzymy smacznego !

p

Na początek coś konkretnego:

Karczek duszony w piwie z miodem


Składniki: 1 kg karczku, 500 ml ciemnego piwa, 2 cebule, 4 łyżki klarowanego masła, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 5 liści laurowych, 6-7 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób wykonania: karczek pokroić na plastry, oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące, część masła roztopić i usmażyć kolety z obu stron na rumiano. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dorzucić resztę masła, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 5 min.
Dołożyć czosnek zgnieciony nożem i jeszcze smażyć, dodać przyprawy, miód, piwo i mięso. Przykryć i dusić ok. 1 godz. Po tym czasie mięso wyjąć a sos gotować jeszcze ok. 10 min. Doprawić, włożyć mięso i posypać natką.

Roladki z kurczaka z gruszką karmelizowaną w miodzie, w słodko-kwaśnym sosie,
mix sałat z miodowym vinaigrette


Składniki: duży filet z kurczaka 5 szt., gruszka 2 szt., miód gryczany do karmelizowania 2 łyżki, olej 4-5 łyżek, cebula 1 szt., mąka kukurydziana 1 łyżka, przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry, słodka papryka, skórka z cytryny, sos sojowy, czosnek 3 ząbki, ocet winny 50 cm3, miód pitny trójniak 100 cm3

Sposób wykonania: filety z kurczaka umyć, delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, pozostawić na kilka godzin. Gruszkę umyć, obrać, pokroić na cząstki, na patelni karmelizować w miodzie. Na uprzednio przygotowanych płatach mięsa wyłożyć gruszki, zawinąć, uformować roladki. Na patelni zeszklić cebulę, włożyć roladki, obsmażyć, podlać miodem pitnym, dodać resztę przypraw i dusić do miękkości. Roladki wyjąć, sos z duszenia zmiksować, podprawić mąką kukurydzianą, doprawić do smaku. Podawać z ryżem
i surówkami.

Sos vinaigrette do sałat


Składniki: oliwa z oliwek 50 cm3, miód gryczany 1 duża łyżka, musztarda francuska 2 łyżki

Sposób wykonania: musztardę dobrze rozetrzeć z miodem, stopniowo dodawać oliwę, ucierać, w miarę potrzeby doprawić sokiem z cytryny. Sosem skropić dowolne sałaty lub podać sos w kokilce.


Karczek w zalewie miodowo - ogórkowej, kluski śląskie, surówka z selera

Składniki: 1 kg karczku, ½ kg pieczarek, 3 cebule, 1 słoik ogórków korniszonów, 150 ml miodu, 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 20 dkg mąki ziemniaczanej, 1 seler, sok z 1 cytryny, 10 dkg rodzynek, 10 dkg orzechów, 1 łyżka miodu, 1 jabłko, 3 łyżki ketchupu

Sposób wykonania: karczek rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i opiec. Cebule pokroić i zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plastry i ogórki. Dusić wszystko 15 minut. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian karczek i farsz. Całość zalać 1 szklanką wody z ogórków wymieszaną z miodem i 3 łyżkami ketchupu. Piec w piekarniku do czasu miękkości mięsa.
Ziemniaki ugotować i zgnieść, dodać jajka i mąkę, wyrobić ciasto. Ukulać kluski i ugotować w wodzie. Seler zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać sparzone rodzynki, orzechy, starte jabłko. Doprawić do smaku, zalać miodem i wymieszać.

Na letnie upały:

Orzeźwiający napój miętowy z miodem

Składniki na 1 porcję: 20 ml płynnego miodu, 30 ml soku z cytryny, 1 pęczek świeżej mięty, woda mocno gazowana ok. 100 ml, kostki lodu, limonka i listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania: miętę zaparzyć ok. 15 minut, odcedzić, dodać miód, przestudzić. Dodać sok z cytryny. Podawać z kostkami lodu i uzupełnić mocno chłodzoną i mocno gazowaną wodą mineralną. Podawać w wysokich szklankach, udekorować plasterkiem limonki
i świeżymi listkami mięty.
Uwaga! Można też wykonać wersję z dodatkiem soku z białych winogron (ok. 100 ml), a także innymi owocami, np.: pomarańczą, truskawkami, a nawet z dodatkiem alkoholu.


Koktajl truskawkowy z miodem

Składniki: 1,5 l jogurtu, 1,5 l mleka, 8 szklanek truskawek, 10 łyżek miodu wielokwiatowego

Sposób wykonania: truskawki umyć, umieścić w blenderze dodać resztę składników i zblendować.

Wiesław Londzin

logo

Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony
Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach
,,Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach"
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 3 (12 marca 2025r.)

Archiwum numerów

  • Numer 2, 13 lutego 2025r.
  • Numer 1, 15 stycznia 2025r.
  • Numer 11, 11 grudnia 2024r.
  • Numer 10, 6 listopada 2024r.
  • Numer 9, 2 października 2024r.
  • Numer 8, 4 września 2024r.
więcej