Produkty pszczele stały się nie tylko popularne, ale również powszechnie cenione ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Rzadko jednak zdajemy sobie sprawę, że te niezwykle cenne produkty mogą mieć bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Przekonali się o tym wszyscy, którzy w niedzielę, 10 czerwca wybrali się na kolejny festyn pszczelarski do pszczyńskiego skansenu.
Organizatorami spotkania byli wspólnie Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Urząd Miasta Pszczyny oraz Agencja Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej. Głównym wydarzeniem, poza występami artystycznymi i festiwalem filmów o tematyce pszczelarskiej, był niezwykle interesujący konkurs gastronomiczny: „Miodowe przysmaki”. Do zawodów kulinarnych przystąpiły zespoły kuchmistrzów w dwóch kategoriach wiekowych: drużyny młodzieżowe (reprezentujące szkoły gastronomiczne naszego regionu) oraz drużyny seniorów (restauracje, koła gospodyń wiejskich). Każda z drużyn przygotowała obligatoryjnie swoje specjały w trzech kategoriach: danie zasadnicze, ciasta i desery oraz nalewki i napoje z produktami pszczelimi.
Komisja konkursowa oceniała oryginalność i innowacyjność przepisu, prezentację potraw i przygotowanie stanowiska, wykorzystanie miodu i produktów pszczelich, a przede wszystkim walory organoleptyczne prezentowanych dań. Dużą atrakcją była możliwość degustacji prezentowanych potraw przez turystów i gości festiwalu.
Wybór laureatów w poszczególnych kategoriach stał się niezwykle trudnym zadaniem dla jurorów. Potwierdzą to zapewne wszyscy ci, którzy zechcieli popróbować wyeksponowanych specjałów.
W kategorii drużyn szkolnych laureatami zostali:
1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
2 miejsce: Zespół Szkół Technicznych i Licealnych w Czechowicach-Dziedzicach
3 miejsce: Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Wśród drużyn seniorów zwyciężyli:
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Zabrzega
2 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudziczki
3 miejsce: Restauracja Frykówka z Pszczyny
O kolejności na podium zadecydowały subtelne różnice w walorach smakowych potraw, ale tak naprawdę zwyciężyły same produkty pszczele. Uczestnicy festiwalu przekonali się, że można z nich sporządzać niezwykle atrakcyjne i odżywcze posiłki, a nade wszystko mogą mieć bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Najatrakcyjniejsze przepisy, zgodnie z życzeniami zwiedzających, zaprezentujemy Państwu w kolejnym numerze „Głosu Pszczyńskiego”.
Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony
Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach
,,Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach"