Miód jest zdecydowanie najbardziej popularnym produktem wytwarzanym przez pszczoły.
Nade wszystko najbardziej odżywczym i najwartościowszym dla zdrowia jest pyłek kwiatowy (zbierany przez pszczoły w formie tzw. obnóży pyłkowych) lub pierzga (przetworzony i zakonserwowany w plastrach przez pszczoły pyłek kwiatowy). Pszczoły robotnice zbierają pyłek kwiatowy jako podstawowy produkt do karmienia potomstwa. Czerw pszczeli (larwy) karmiony pyłkiem z dodatkiem miodu rozwija się błyskawicznie - w ciągu 6 dni żywienia zwiększa swoją masę ponad 1 300 razy. Tak szybki rozwój i intensywny metabolizm młodego organizmu jest możliwy wyłącznie dzięki fenomenalnej odżywce jaką jest pyłek kwiatowy lub pierzga. Pszczoły dorosłe prawidłowo odżywiane pyłkiem żyją dłużej i są znacznie odporniejsze na choroby od pszczół z niedoborem pyłku w diecie.
Pyłek kwiatowy jest najbardziej odżywczym, a zarazem całkowicie naturalnym suplementem diety człowieka. W dobie obecnej, kiedy z wiadomych powodów powszechnie sięgamy po różne suplementy żywnościowe, dziwi fakt, że najbardziej cenny i doskonale przyswajalny przez człowieka, jest nadal stosunkowo mało znany. Pyłek zawiera w swym składzie białka (średnio ok. 24% suchej), aminokwasy (10,2 - 26,3%, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne), enzymy, kwasy nukleinowe, witaminy (rozpuszczalne w wodzie, jak i rozpuszczalne w tłuszczach), lipidy i kwasy tłuszczowe, biopierwiastki, cukry, związki fenolowe i triterpenowe. Wartość odżywcza pyłku lub pierzgi wielokrotnie przewyższa wartość pokarmową jaj, mleka czy mięsa - wszakże bardzo cennych produktów spożywczych.
Dotychczas poznane właściwości biologiczne pyłku kwiatowego są skutecznie wykorzystywane w medycynie, terapii wielu dolegliwości (niemożliwych do wymienienia z racji ograniczonej objętości artykułu), a szczególnie w chorobach układu krążenia, systemu immunologicznego, chorobach przewodu pokarmowego, nerwowego, moczowego, chorobach skóry, narządów wzroku, schorzeniach pediatrycznych i wieku starczego. Wartość profilaktyczna i lecznicza tego produktu poparta nowoczesnymi badaniami farmakologicznymi i klinicznymi dowodzi, że jest on przede wszystkim bezpieczny dla organizmu człowieka, w przeciwieństwie do preparatów i leków syntetycznych.
Problemy zdrowotne są zazwyczaj konsekwencją zaburzeń w reakcjach biochemicznych zachodzących w komórkach ciała. Wadliwe funkcjonowanie komórek jest konsekwencją niedostatecznego zaopatrzenia komórek w energię i niezbędne składniki odżywcze. Dlatego prawidłowe odżywianie (odpowiednie ilości i proporcje składników odżywczych) zapobiega nieprawidłowym przemianom metabolicznym i powstawaniu chorób. Ma to szczególne znaczenie dla osób prowadzących intensywny tryb życia. Regularne uzupełnianie diety o składniki odżywczych zawarte w pyłku, pozwala na utrzymanie homeostazy organizmu, wzmacnia jego system odpornościowy i ogólną wydolność. Regularne przyjmowanie pyłku ogranicza zmęczenie i przemęczenie organizmu, zapobiega stanom depresji, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego, zapobiega pojawianiu się większości schorzeń układu krążenia i generalnie wszystkich chorób określanych jako cywilizacyjne.
Pyłek pszczeli (a szczególnie pierzga z racji wyższej przyswajalności) działa łagodnie i powoli nie naruszając naturalnej równowagi organizmu, a pobudzając jego własne mechanizmy obronne, zwiększając szansę na utrzymanie zdrowia.
Pyłkowe obnóża pszczele są unikatowym magazynem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu naturalnych związków odżywczych. Te bioaktywne substancje wykazują wszechstronne funkcje odżywcze, profilaktyczne i udokumentowane w literaturze naukowej działanie lecznicze.
Stosowanie pyłku kwiatowego:
dzieci od 1 do 3 roku: 1 - 3 g dziennie,
dzieci od 3 do 10 roku: 5 - 10 g dziennie,
dzieci od 10 do 14 roku: 10 - 15 g dziennie,
dorośli: 20 - 45 g dziennie.
Pyłek bądź pierzgę najlepiej przyjmować w 2-3 dawkach dziennie, najlepiej 15 minut przed posiłkiem, po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie, mleku, herbacie lub sokach owocowych.
Polecanym sposobem jest również wcześniejsze zmieszanie pyłku kwiatowego z miodem w proporcji 1:1 (pyłek:miód) lub 1:2. Kurację pyłkową należy rozpoczynać od kilku gram na dobę, stopniowo zwiększając ją przez 3-5 dni do optymalnej dawki.
Godnym polecenia jest także stosowanie pyłku kwiatowego jako dodatku do potraw (fot.)
Tort miodowo-orzechowy zdobiony pyłkiem kwiatowym

Wiesław Londzin
Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej

Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach
,,Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach"