Walory odżywcze i zdrowotne produktów pszczelich

W drugą niedzielę czerwca w pszczyńskim skansenie odbył się festyn „Święto pszczoły”. Z tej okazji przygotowano szereg atrakcji, m.in. prezentację filmów pszczelarskich, występy chórów i zespołów ludowych czy kiermasz produktów pszczelich.

Jednak głównym wydarzeniem święta był konkurs kulinarny „Miodowe przysmaki”. W trzech kategoriach: danie zasadnicze, ciasta i desery oraz nalewki i napoje z miodem lub innymi produktami pszczelimi, rywalizowały szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich i właściciele restauracji.
O szerokim zastosowaniu produktów pszczelich zarówno w kuchni domowej (miody, pierzga, mleczko pszczele), kosmetyce (wosk, mleczko pszczele, miody, propolis), jak i farmacji (pyłek, obnóża, pierzga, propolis, mleczko pszczele, jad pszczeli, zasklepy czerw, wosk pszczeli) wiemy coraz więcej. Od wielu lat trwa bowiem swoista moda na tzw. zdrową żywność, której produkty wytwarzane bądź gromadzone przez rodziny pszczele są bardzo ważną częścią. Ich wykorzystywanie w lecznictwie nosi nazwę - apiterapii.
Miody ze względu na pochodzenie można podzielić na miody nektarowe (rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, wielokwiatowy) oraz spadziowe - powstają ze spadzi drzewnej zbieranej przez pszczoły z niektórych gatunków drzew liściastych i iglastych. Poza wykorzystaniem miodów w celach leczniczych, m.in. działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz wzmacniają odporność, wyrabia się z nich także miody pitne i nalewki.
Wosk, który jest wykorzystywany do zasklepiania i budowy plastrów, produkowany jest przez pszczoły w postaci płytek. Są one wydzielane przez gruczoły znajdujące się na spodniej części odwłoka robotnicy. Wosk pozyskuje się do wytwarzania np. świec i figurek.
Pszczoły zbieraczki przynoszą w zbiorniczkach na obnóżach do ula również pyłek. Pszczelarze pozyskują czysty pyłek, ponieważ jest on bardzo pomocny w szybszym powrocie ludzi do zdrowia po ciężkich chorobach. Natomiast pszczoły ulowe przetwarzają pyłek w pierzgę.
Poza miodem i pyłkiem pszczelarze pozyskują od pszczół również propolis (kit pszczeli), który jest wykorzystywany jako naturalny lek antyseptyczny i przeciwbólowy. Pszczoły używają kitu do uszczelniania i odkażania gniazda.
Kolejnym produktem pochodzącym z ula jest mleczko pszczele. Zawiera wodę, białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i inne substancje odżywcze. Posiada właściwości bakteriostatyczne. Stosowane u ludzi wzmaga odporność, usuwa zmęczenie i pobudza apetyt. Jest także stosowane do wyrobu kosmetyków, m.in. kremów.
Interesujący z punktu widzenia medycyny jest jad pszczeli. Każdy ze składników jadu pszczelego ma silne działanie farmakologiczne. Medycyna ludowa traktowała zawsze jad pszczeli jako naturalny i skuteczny środek leczniczy w różnych postaciach reumatyzmu.
Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostały wyszukane, proste w wykonaniu i smaczne potrawy przygotowane na bazie produktów pszczelich. Oto kilka z nich.

Orzeźwiający ogórek
Normatyw surowcowy:
- 6 średniej wielkości ogórków
- świeża mięta
- 2 łyżeczki miodu.

Wykonanie: dwie łyżeczki miodu zblendować ze świeżą miętą (ilość mięty dowolna), ogórki umyć i obrać, wycisnąć sok i połączyć z miodem. Wszystko razem ponownie zblendować. Dekorować miętą.

Orzeźwiający drink miodowy

Normatyw surowcowy:
- 20 ml płynnego miodu
- 30 ml soku z cytryny
- 100 ml soku z ananasa lub białych winogron
- woda mocno gazowana ok. 100 ml
- kostki lodu, szczypta ostrej papryki, limonka i listki mięty do dekoracji

Wykonanie: w shakerze wymieszać miód i soki, uzupełnić wodą gazowaną, podawać udekorowane limonką i listkami mięty.

Uwaga! Można wykonać wersję z alkoholem, wtedy oprócz w/w składników dodać 40 ml wódki lub nalewki miodowej.
1
Tort miodowo-orzechowy okraszony pyłkiem kwiatowym

Normatyw surowcowy:
- ciasto: 300g mąki, 150g margaryny, 100g cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki miodu
- krem: 200g masła, 2 budynie śmietankowe, 200g orzechów, 4 łyżki miodu, masa marcepanowa, pyłek pszczeli
2
Wykonanie: z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na 3 i wywałkować cienkie blaty. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie (razem 6 blatów). Wypieczone blaty ostudzić.
Ugotować budynie wg przepisu. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Orzechy wymieszać z miodem. Zimny budyń zmiksować z utartym masłem i zmieszać z masą orzechowo-miodową. Tak przygotowanym kremem przekładać blaty miodowe. Całość obkładamy masą marcepanową (gotową) oraz dekorujemy pyłkiem pszczelim.

5
Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.
,,Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach"
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 2 (19 lutego 2021r.)

Archiwum numerów

  • Numer 1, 21 stycznia 2021r.
  • Numer 12, 18 grudnia 2020r.
  • Numer 11, 20 listopada 2020r.
  • Numer 10, 16 października 2020r.
  • Numer 9, 18 września 2020r.
  • Numer 8, 21 sierpnia 2020r.
więcej