Miód i produkty pszczele w żywieniu człowieka

Od wielu lat trwa swoista moda na tzw. zdrową żywność. Jednym z jej trendów jest powrót do nieprzetwarzanych, naturalnych produktów spożywczych. Wśród nich niezwykłą pozycję zajmują produkty pszczele.

Wytwarzane bądź gromadzone przez rodziny pszczele produkty są bowiem artykułami spożywczymi (poza jadem pszczelim) o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, cenionych od czasów starożytnych. Zawierają bowiem szereg aktywnych biologiczne substancji, korzystnie wpływających na organizm człowieka.
Współczesna medycyna docenia i potwierdza te właściwości, traktując wszystkie produkty jako surowce farmakopealne. Chociaż same w sobie, zgodnie z definicją, nie są produktami leczniczymi, to po odpowiednim przetworzeniu takimi się stają. Metody leczenia chorób w oparciu o produkty pszczele określa się jako apiterapia. Apiterapia może być stosowana samodzielnie, a także łącznie z innymi tradycyjnymi metodami leczenia, stanowiąc ich cenne uzupełnienie.
m
m1
W sklepach spożywczych, aptekach czy drogeriach spotkać już można niezliczoną ilość specyfików na bazie tych wyjątkowych darów natury: suplementy diety, kosmetyki, leki itp. W świeże, nieprzetworzone produkty pszczele z różnych względów najlepiej jednak zaopatrywać się bezpośrednio u pszczelarzy.
Pod względem spożycia produktów pszczelich jako kraj mieścimy się nadal poniżej średniej europejskiej, mimo iż ich spożycie w Polsce wzrosło w ostatnich latach niemal dwukrotnie. Dla przykładu, w Grecji konsumpcja miodu waha się na poziomie 1,5 - 1,6 kg rocznie na osobę, w Niemczech i Austrii 1,2 -1,3 kg, a w Polsce zaledwie 0,4 - 0,6 kg.
Przez setki lat miód traktowany był jako ekskluzywny produkt spożywczy, a pozostałe produkty pszczele (pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, propolis i inne) były mało znane i rzadko stosowane. Tymczasem wartości odżywcze i lecznicze wszystkich produktów pszczelich są niezwykle cenne, znacznie przewyższające pozostałe artykuły spożywcze. Każdy z nich ma swoje specyficzne właściwości i swoiste przeznaczenie. Niestety, brak tradycji i wiedzy na temat możliwości zastosowania produktów pszczelich w żywieniu człowieka powodują, że nadal nie są dość powszechne na naszych stołach i używane najczęściej w formie nieprzetworzonej.
Ciekawą formą upowszechnienia możliwości szerokiego zastosowania produktów pszczelich w gastronomii było zorganizowanie 14 czerwca w pszczyńskim skansenie konkursu kulinarnego „Miodowe przysmaki. Organizatorzy: Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej, Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach, Agencja Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej oraz Urząd Miejski w Pszczynie zaprosili do konkursu szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich i właścicieli restauracji w trzech kategoriach: danie zasadnicze, ciasta i desery oraz nalewki i napoje z miodem lub innymi produktami pszczelimi.
Ku zaskoczeniu organizatorów, uczestniczące w konkursie zespoły, wykazały się imponującym kunsztem, oryginalnością i innowacyjnością, a co najważniejsze, z pewnością przekonały uczestników festynu o szerokich możliwościach zastosowania produktów pszczelich w domowej kuchni.
Zwycięzcami konkursu w kategorii szkół gastronomicznych zostali:
I miejsce - Zespół Szkół Technicznych i Licealnych w Czechowicach-Dziedzicach (Katarzyna Jurasz, Violetta Budny);
II miejsce - Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Beata Gach, Dorota Sokołowska);
III miejsce - Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Dominika Kot, Klaudia Sajdok).

W kategorii otwartej zwyciężyły:
I miejsce - KGW Rudziczka;
II miejsce - KGW Zabrzeżanki,
III miejsce - KGW Ćwiklice.
Zwycięzcami konkursu zostały również wyszukane, proste w wykonaniu i smaczne potrawy przygotowane na bazie produktów pszczelich.
Na prośbę uczestników degustacji, w kolejnych numerach „Głosu Pszczyńskiego” przedstawimy najciekawsze przepisy kulinarne na bazie produktów pszczelich, zaprezentowane podczas konkursu „Miodowe przysmaki”. Przybliżymy również walory odżywcze i zdrowotne produktów pszczelich.

Wiesław Londzin, Piotr Puskarczyk
Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Pszczyńskiej


5
Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach
,,Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach"
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 6 (17 czerwca 2021r.)

Archiwum numerów

  • Numer 5, 20 maja 2021r.
  • Numer 4, 22 kwietnia 2021r.
  • Numer 3, 18 marca 2021r.
  • Numer 2, 19 lutego 2021r.
  • Numer 1, 21 stycznia 2021r.
  • Numer 12, 18 grudnia 2020r.
więcej