Cukiernia Louisa Freya na Boże Narodzenie

Na przełomie XIX i XX wieku wraz z nastaniem grudnia większość pszczynian, podobnie zresztą jak dzisiaj, wpadało w szał bożonarodzeniowych zakupów. Starano się zaopatrzyć we wszystko, co było potrzebne, od jedzenia na świąteczne posiłki, po prezenty, którymi obdarowywano bliskich.

Czas ten oczywiście wykorzystywali pszczyńscy kupcy, którzy dla swoich klientów przygotowywali szereg rabatów, okazji czy loterii. Zmieniano wówczas wystawy sklepowe, które od tej pory prezentowały cały asortyment towarów, które często specjalnie sprowadzano na tę okazję, by potem znalazły się jako podarek pod choinką.
Swoje wyroby bożonarodzeniowe od połowy grudnia oferowała tradycyjnie cukiernia mieszcząca się w kamienicy nr 18 przy rynku, którą w latach 1885-1914 prowadził Louis Frey (1851-1914). Cukiernik zachęcał do zakupu m.in. herbatników, pierników, miodowników, czekoladowych pralin, orzechowych uli czy różnego rodzaju tortów. Prosił jednak klientów o terminowe składanie zamówień na wypieki.
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 7 (9 maja 2019r.)

Archiwum numerów

  • Numer 6, 18 kwietnia 2019r.
  • Numer 5, 28 marca 2019r.
  • Numer 4, 14 marca 2019r.
  • Numer 3, 28 lutego 2019r.
  • Numer 2, 7 lutego 2019r.
  • Numer 1, 17 stycznia 2019r.
więcej