Miód - wszechstronny talent

Przeciągająca się ciepła jesień zwłaszcza zza okna złudnie może powodować wrażenie ciepła. My przyzwyczajeni jesteśmy jeszcze do letniego ubioru, a nasze organizmy nie zdążyły przystosować się na jesienno-zimowe wydatki energii. To najlepszy okres na przypomnienia o miodzie i produktach pszczelich, aby gładko i bez chorobowo przejść z lata do zimy.

Powszechnie wiadomo, że miód, stosowany wewnętrznie wzmacnia siły obronne organizmu i dlatego też bardzo pomaga w przezwyciężaniu przeziębienia. Wiele osób ceni go także jako sprawdzony środek domowy przeciw gorączce, zaburzeniom snu, zapaleniom dziąseł czy katarowi siennemu. W medycznym stosowaniu miodu należy zwrócić uwagę na to, aby wybrać właściwy jego rodzaj, gdyż działanie każdego poszczególnego gatunku różni się między sobą. Pytanie więc, który miód jest najlepszy daje bardzo prostą odpowiedź - ten miód jest najlepszy, który swoim składem i właściwościami będzie odpowiadał na potrzeby danego organizmy.
Miody zawierające dużo glukozy będą najlepsze dla osób o chorym sercu czy wątrobie. Do takich miodów zaliczamy np. miód rzepakowy czy malinowy. Z kolei miody zawierające dużo fruktozy będą odpowiednie dla diabetyków, a takim miodem jest np. miód akacjowy. Miody zawierające dużo inhibin są najodpowiedniejsze dla osób gorączkujących, w czasie grypy, przeziębień czy w schorzeniach infekcyjnych, takimi miodami są miody lipowe czy gryczane. Najzasobniejsze w mikro i makroelementy są miody spadziowe, polecane przy osobach anemicznych, dla dzieci czy w przypadku rekonwalescencji po operacjach. Wniosek jest więc taki, że domową spiżarnię warto zaopatrzyć w kilka rodzajów miodu i używać w konkretnych przypadkach.
powrót

Więcej znajdziesz w Głosie Pszczyńskim

Aktualny numer

Numer 7 (9 maja 2019r.)

Archiwum numerów

  • Numer 6, 18 kwietnia 2019r.
  • Numer 5, 28 marca 2019r.
  • Numer 4, 14 marca 2019r.
  • Numer 3, 28 lutego 2019r.
  • Numer 2, 7 lutego 2019r.
  • Numer 1, 17 stycznia 2019r.
więcej